Beginweg was eigenlijk bouwlocatie

0
2431
Foto: Corinne Groenenberg

Beginweg was eigenlijk bouwlocatie

In den beginne was er de…. Beginweg! De Beginweg in Lelystad was ooit de aanvoerweg voor bouwmateriaal tussen de Houtribdijk en de eerste woonwijken van Lelystad. Het was de eerste weg die in Lelystad werd ingetekend op de kaart.

‘Ja, eigenlijk wonen we hier op een best bijzondere plek’, zeggen Peter en Truus Neessen. De familie Neessen verhuisde in 1987 vanuit Limburg naar het landbouwgebied. ‘Het eerste wat ons opviel toen we hier gingen wonen was het feit dat er riolering was aangelegd op ons land. Uiteindelijk bleek dat de Beginweg ooit als bouwlocatie was aangewezen. Vanaf deze plek zou het eerste winkelcentrum van Lelystad opgebouwd worden’, vertelt Peter Neessen.

‘Maar doordat de Binnenhavenweg gepland was als mogelijke toekomstige provinciale weg naar Enkhuizen en als Hanzelijntracé werd besloten om de stad enkele kilometers verderop (in de Zuiderzeewijk) op te bouwen. De riolering ligt er nog steeds.’

Nadat ook het plan om aan de Beginweg de Universiteit Wageningen te laten verrijzen afketste, werd het gebied in ondererfpacht uitgegeven als biologisch agrarisch. Peter en Truus Neessen hun enige buren (want de weg telt twee boerderijen en een honkbalclub) wonen honderden meters verderop. ‘We komen niet dagelijks bij elkaar over de vloer. We spreken elkaar af en toe’, zegt Truus Neessen.

De familie Elzinga verhuisde in 1996 van de Pijlstaartweg naar de Beginweg. ‘Wij hadden een biologisch bedrijf en konden moeilijk aan personeel komen. Bovendien wilden we eigenlijk een boerderij met minder hectare’, vertelt Tjeerd Elzinga. Tegenwoordig boert de familie Elzinga niet meer. Ze hebben een logies (Lelymare Logies) en hun dochter Fenna runt er een paardenbedrijf.

Het biologische gebied (de Beginweg en Bronsweg) telde in de begintijd zo’n dertien boeren. Tegenwoordig zijn dit er –door schaalvergroting- nog maar vier. Het blijft volgens de familie Elzinga een bijzondere plek om te wonen. ‘We zitten hier middenin de Tuin van Lelystad, waarin het biologisch centrum te vinden is en steeds meer recreanten komen wandelen en fietsen.’

Een leuk weetje: Op 19 juni ontvingen Peter en Truus Neessen de koning en koningin in hun tuin. Hoe het koninklijk paar bij hen terecht kwam? Een ambtenaar van de provincie was op zoek naar een rustige, afgelegen plek tussen Lelystad en Emmeloord waar het paar zich even kon terugtrekken en kon spreken met  vertegenwoordigers van de provincie. ‘Wij moesten het tot de laatste minuut geheim houden’, zeggen ze.