Plating Solutions weet raad met chroom en nikkel

0
2454

Het is een vak apart. Een heel dun laagje chroom en of nikkel aanbrengen op metaal met als doel dat de stang, wals, ring of cilinder slijtvast wordt en bestand wordt tegen agressieve stoffen als zout, oliën, chemicaliën en smeermiddelen. Plating Solutions weet er wel raad mee.

‘Wij maken waar de markt behoefte aan heeft’, zegt Ernst Dijkstra, directeur van de technische onderneming. Het bedrijf richt zich vooral op klanten buiten Nederland. ‘We werken voornamelijk voor de offshore- en staalindustrie, de baggerwereld en scheepsbouw’, vertelt hij.

Ernst Dijkstra loopt naar de werkplaats. Medewerkers polijsten een cilinder. ‘Een heel precies en belangrijk karwei. De voorbewerking bepaalt namelijk de uiteindelijke kwaliteit’, legt hij uit. ‘De diameter moet perfect zijn. Dit wordt met de hand en op de duizendste millimeter nauwkeurig opgemeten voordat de lange buizen worden ondergedompeld in een bad met chroom.’ Dit bad zorgt ervoor dat het metaal wordt voorzien van een deklaag.

Badderen

Bij nikkel hardverchromen wordt vóór het verchromen eerst een deklaag van nikkel aangebracht. Hiermee wordt het basismateriaal volledig afgesloten voor invloeden van buitenaf en is het metaal bestand tegen bijvoorbeeld zout. Het bedrijf beschikt over elf horizontale baden (die geschikt zijn voor lange buizen) en twaalf verticale baden (voor de kleinere voorwerpen).

De directeur van het bedrijf laat ons het apparaat van de toekomst zien.  ‘Achter deze deur is een machine bezig met lasercladding, een oppervlaktebehandeling is die nog nergens in de wereld zo wordt uitgevoerd als in Lelystad’, zegt hij. Lasercladding is een proces waarin een laag metaalpoeder wordt aangebracht op het basismateriaal van een machineonderdeel. Door middel van een laser worden twee materialen met elkaar versmolten.

‘Het voordeel ten opzichte van de baden? Het resultaat is een extreem zuivere oppervlaktelaag die de beste eigenschappen geeft op het gebied van slijtageweerstand, corrosieweerstand en loopeigenschappen op afdichtingen. We hebben dit apparaat samen met een Duitse partij ontwikkeld. Er is veel vraag naar.