Valspar zoekt altijd naar de perfecte tint

0
2084

Bij Valspar draait alles om de juiste kleur. Zoals ‘neuzen’ een perfect parfum maken, is een groot aantal medewerkers van het Lelystadse bedrijf, dat vroeger De Beer lakfabrieken heette, dag in dag uit bezig met het mengen van een perfecte tint.

Speciale kleurformules zorgen ervoor dat de gerepareerde deur van een auto bij schade in exact dezelfde kleur kan worden overgespoten. Dit vraagt veel uitzoekwerk, precisie en vakmanschap. Valspar produceert voornamelijk reparatielak, maar sinds enkele jaren maken ze ook steeds meer verf voor de lichte industrie (van paaltjes, kruiwagens tot machines).

Bijna alle blikken verf gaan naar het buitenland. ‘Onze klanten –voornamelijk importeurs en distributeurs- zitten in 140 verschillende landen. Tussen al deze landen bestaan kleine verschillen tussen kleuren. Dat is de reden dat wij ongeveer 100.000 verschillende autolakkleuren kunnen maken’, vertelt directeur Theo Wemmers.

Kleine verschillen

Commercieel directeur Guus Winkelman legt uit dat een zwarte Opel die gemaakt is in Duitsland net een andere kleur heeft dan een zwarte Opel die is gemaakt in Brazilië. ‘Het zijn hele kleine verschillen, maar wanneer je na bijvoorbeeld schade een deur opnieuw laat spuiten, wil je dat de deur in exact dezelfde tint wordt overgespoten. Voor deze juiste kleur, kunnen spuiterijen en autoherstelbedrijven onze producten gebruiken.’

Per jaar produceert Valspar zo’n 7,5 miljoen liter verf (op waterbasis en solvend) per jaar. Hij loopt naar een showroom, waar hij langs de talloze primers, kleurlak, verdunners en blanke bekijkt. ‘We kunnen hier in Lelystad zo’n 85000 recepturen maken.’

In het hart van het bedrijf –de afdeling waar de kleuren worden gemaakt- kijken verschillende medewerkers door een microscoop. Ze bestuderen de kleuropbouw van een bepaalde tint van heel dichtbij, zodat ze de kleur exact kunnen namaken. In een ander gedeelte van de ruimte worden kleine stukjes staal voorzien van een laagje verf. ‘We leggen uiteindelijk alle gemaakte tinten naast elkaar en kijken welke overeenkomt met de kleur die we willen maken. Hoeveel kleuren we per dag per persoon mengen? Ik schat zo’n vijf tot zes’, legt kleurtechnoloog Marcel Dekker uit.