De Traay maakt honing voor fijnproevers

0
2196
Foto: Wierd Massink

In de opslagruimte van De Traay staan duizenden potjes. Er hangt een zoete geur van honing en  bloemen. Directeur Wilco Schets vertelt over zijn passie: honing maken en de unieke smaak combineren met een vleugje sinaasappel, koriander of zelfs hazelnoten. ‘Wij maken honing voor fijnproevers’.

De potjes en flesjes staan klaar om vervoerd te worden naar supermarkten en natuurvoedingswinkels. ‘We vullen hier aan de Bronsweg zo’n 10 miljoen potjes en flesjes per jaar’, aldus de directeur. Zo’n zeventig procent van de honing in de supermarkt is een product van het Lelystadse bedrijf.

Over het succes van De Traay is hij duidelijk: ‘Het is een combinatie van hard werken, oog voor detail en een honderd procent natuurlijk product. De honingproducten van De Traay bevatten namelijk geen antibiotica en andere chemische middelen.’

Biologisch

De honig wordt gekocht van imkerijen over de hele wereld; van Nederland tot Cuba, Mexico, China, Nieuw Zeeland, Spanje tot Roemenië. ‘Overal waar veel natuur is of bloemen zijn, leven ook bijen’, legt Wilco Schets uit. Het Lelystadse bedrijf maakt biologische honing. ‘Dit houdt in dat de bijen overwinteren op hun eigen honing en leven in natuurgebieden.’

‘Bij binnenkomst van de honing wordt de vloeistof gekeurd op kleur, smaak, herkomst en samenstelling. Ook tijdens de verwerking worden steekproeven gehouden.  Waarom? Op deze manier garanderen wij onze klant de beste kwaliteit’, legt hij uit.

‘Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe smaken en combinaties.’ Zo wordt in de fabriekshal klaverhoning, tijmhoning, woudhoning, manukahoning, tamme kanstanjehoning en zelfs eucalipsushoning gemengd. Voor de fijnproevers is er de koninginnegelei. Deze gelei wordt aangemaakt in de speekselklieren van de ‘voedsterbijen’ en is alleen bestemd voor de bijenkoningin.

‘We maken sinds kort ook honingtoppings, voor bij desserts, ontwikkeld met onder andere de smaken abrikoos-gember en chocolade-munt’, vertelt hij. In de showroom bij de ingang van het pand is ook een uitgebreide cosmeticalijn (met onder andere verschillende crèmes en zepen) te zien. Want honing is niet alleen lekker, maar werkt ook verzachtend en helend.

Hele wereld

Toen Wilco Schets dertien jaar geleden voor het eerst een bezoek bracht aan De Traay had hij nog nooit honing geproefd. ‘Na aandringen probeerde ik het en het viel me honderd procent mee. Tegenwoordig eet ik het dagelijks in de yoghurt of door de thee’, zegt hij lachend.

‘Het leukste van mijn werk vind ik de omgang met mensen. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik verzin bijzondere honingcombinaties en laat me daarbij veelal inspireren door kookboeken en recepten. Daarnaast fascineren bijen me enorm’, zegt Schets. ‘De bijenwereld heeft zoveel parelellen met onze wereld. Ik heb me er in de loop der jaren steeds meer in verdiept.’

Omdat het aantal bijen in Nederland hard achteruit gaat, is het bedrijf druk bezig met het maken van een bijentuin naast het pand. ‘We hebben bijen nodig, aangezien de insecten helpen bij het bestuiven van planten en bloemen zowel in de landbouw als in de natuur’, besluit hij.