’t Dijkhuysje geeft flink gas

0
1405
Foto: Dijkhuysje

De jonge eigenaren van restaurant ’t Dijkhuysje timmeren flink aan de weg. ‘Het is iedere week weer flink gas geven om onze gasten te blijven verrassen’, zeggen de Lelystadse ondernemers enthousiast.

Ze staan in de Lekker 500 en zijn opgenomen in de lijst van honderd ‘Rising Stars’-restaurants. Nicky Quarz (31) en Michèle van der Linden (22) van restaurant ’t Dijkhuysje, zijn druk bezig om hun droom te realiseren. Naast het beste restaurant van Flevoland is het hun ambitie om op termijn een plaatsje te verwerven in de top van de Nederlandse gastronomie.

Perfectionistisch

‘Natuurlijk weten we niet waar het zal eindigen, maar we vinden het belangrijk om de lat steeds weer een stukje hoger te kunnen leggen’, zegt chefkok Nicky. Het stel, dat elkaar leerde kennen tijdens hun werk bij Librije in Zwolle, wil uitblinken. Ze zijn beiden perfectionistisch en doen geen concessies in service of kwaliteit.

Nicky en Michèle zijn doelgericht. Eigenlijk al vanaf het moment dat zij hun restaurant openden in november 2010. Ze hebben verschillende prijzen gewonnen en zijn voor het tweede jaar aangewezen als kanshebber op een Michelinster. ‘Dit soort mooie recensies motiveert ons om nog een extra stapje harder te zetten’, vertelt Michèle.

Champagne

Vanuit de aperitiefruimte, waar gasten worden ontvangen met Champagne, kijken de ondernemers naar buiten. De masten van zeilboten tikken en de zon schittert in het water. Het restaurant is te vinden in een authentiek pand in Lelystad Haven dat bij de inpoldering werd gebruikt voor het opslaan van materiaal. ‘Het is een prachtige locatie op een historisch stukje Flevoland en ook nog eens goed bereikbaar’, zeggen ze.

Nicky, die voorheen als souschef in de Librije in Zwolle werkte, vindt het een uitdaging om ingrediënten en smaken met elkaar te combineren. ‘Ik wil mensen verrassen’, zegt hij. De wijn, het terrein van Michèle, maakt de culinaire puzzel af. Michèle zoekt bij ieder gerecht naar een wijn die mooi samengaat en ervoor zorgt dat de smaken nog beter tot hun recht komen. ‘Bij ons draait alles om de culinaire beleving. Dat begint al bij binnenkomst. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken’, aldus Michèle.

De Stek

Nicky werkt alleen maar met verse producten en koopt deze bij voorkeur in de regio. ‘Ik werk onder andere al lange tijd samen met De Stek in Lelystad. De biologische producten van deze teler zijn authentiek van smaak, maar de samenwerking gaat verder; speciaal voor onze keuken telen ze bijzondere groenten zoals mini venkel en rode biet, maar ook verschillende onbekende eetbare kruiden als duizendblad en zuringsoorten.’

‘Wat de natuur voortbrengt vormt de basis van mijn keuken. Nieuwe technieken en verfijning in de bereiding resulteren dan in verrassende creaties. Ik ga uit van de basis en eenvoud van smaken, die in harmonie moeten samenkomen op het bord.’