Hoogste constructie van Lelystad?

0
6162
Foto: Wierd Massink

Wat is het hoogste constructie van Lelystad? Makkelijke vraag: dat is natuurlijk de tv-toren. Gebouwd in 1975 en sinds die tijd een herkenningspunt van Lelystad.

Hoe hoog is ie eigenlijk? 161 meter. Dat stelt natuurlijk niks voor met andere gebouwen in Nederland? Dat valt erg mee! Onze tv-toren staat op een niet onverdienstelijke  21e plaats van hoogste gebouwen van Nederland. Niet zo hoog als de  zendmast Lopik met 367 meter. Maar bijvoorbeeld bijna net zo hoog als het hoogste gebouw van de Benelux  De Maastoren die maar 4 meter hoger is dan onze tv-toren!

Wereldwijd zijn we natuurlijk het lachertje in torenland? Een beetje wel. Maar als je de wereldwijde lijst van hoge torens ziet staan we er toch in! Een verdienstelijke plek ergens rond de 250….

Was ie altijd al groen? Nee, sinds  ruim een maand is de toren groen verlicht. Het aanlichten van de zendmast is een van de maatregelen van de gemeente Lelystad om de aantrekkelijkheid van de kust te vergroten en de verdere ontwikkeling van de kust een stimulerende impuls te geven.

Wat is eigenlijk het hoogste gebouw van Lelystad? Het hoogste (bewoonbare) gebouw van Lelystad zit aan de  Zilverparkkade.

Wow! Daar zal ik wel willen wonen! Dat kan. Het penthouse is al langere tijd  te koop. Het is zelfs afgeprijsd, maar je moet nog steeds 4 ton meenemen. Veel geld… maar wie wil er niet op hoogste punt van Lelystad wonen?