Kerst in De Hoven

0
1603
Foto: Wierd Massink

Alle hens aan dek in de keuken van verzorgingshuis De Hoven. In aanloop naar Kerst krijgen bewoners en familie een uitgebreid diner voorgeschoteld en dat betekent dat er voor honderden mensen uitgebreid wordt gekookt. Fotograaf Wierd Massink maakte vier kerstportretten van bewoners.

Verspreid over meerdere avonden, anders past het simpelweg niet. Drukke dagen voor het keukenpersoneel, maar mooie dagen. Aan het eind van elk diner worden ze beloond met een warm applaus. ,,Het is super gezellig’’, zegt hoofd zorg en welzijn Femmy Koster donderdagavond als het diner van die dag bijna ten einde is. Ze telt 35 bewoners, inclusief familie zitten er zo’n honderd mensen te eten. ,,Dat betekent dat er nog meer saamhorigheid is.’’

Wat stond er op het menu? Lees het langzaam en het water loopt u in de mond, kan niet missen. Om te beginnen een rundercarpaccio. Dan een kerstbouillon en vervolgens het hoofdgerecht: gevulde varkenshaas met championssaus, stoofpeertjes, haricots verts en pommes duchesse. Even bijkomen en dan het toetje, een kerstklassieker: Vienetta ijs. Tot slot nog koffie met een likeurtje en een bonbon. ,,Ja, het is een lange zit’’, zegt Koster met een lach. ,,Maar het is een mooie avond.’’ Het menu is overigens samengesteld door de voedingscommissie en die bestaat uit bewoners intra- en extramuraal, onder leiding van facilitair manager en kok Erik Beeren.

Het is niet alleen maar eten en gezellig kletsen. Bij Kerst hoort bezinning en Koster geeft daar invulling aan door het voordragen van een gedicht:

 

Even stil staan

De stille dagenkomen eraan

Tijd om even stil te staan

Overdenken en bezinnen

Afsluiten of opnieuw beginnen

Wat te doen met wensen of dromen

Dingen die jou zijn overkomen

Laat ze zijn en laat ze achter

De ergste worden zachter

De mooiste krijgen ene plaats in je hart

Maak ieder jaar een nieuwe start

Begin aan je oude of nieuwe dromen

Laat het leven op je afkomen

Heb lief, bewonder en geniet

Meer dan dit leven heb je niet

 (1001 gedichten.nl)

Foto: Wierd Massink
Foto: Wierd Massink
Foto: Wierd Massink
Foto: Wierd Massink
Foto: Wierd Massink
Foto: Wierd Massink