Van rauwe melk tot vla in alle smaken

0
4332
Foto: Wierd Massink

Van de rauwe melk die binnenkomt, wordt iedere dag melk, yoghurt en vla in allerlei smaken gemaakt voor supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en Lidl. De kans is dus groot dat de melk die u ’s morgens drinkt wel eens in Lelystad verwerkt kan zijn.

In 1999 kwamen de eerste producten van Farm Dairy op de markt. De zuivelproducent is intussen uitgegroeid tot een van de grotere leveranciers van private labels. Vrijwel alle supermarkten betrekken er hun huismerken. Per week wordt meer dan 3 miljoen kilogram melk verwerkt tot dagverse producten. Voorbeelden? Halfvolle en volle melk, magere, halfvolle en volle yoghurt, light vruchtenyoghurt zonder toegevoegde suikers, fruityoghurt, vanille yoghurt en vla.

Hun specialiteit is de 2 liter melkfles , die met behulp van zogenaamde ‘blow moulding’ machines worden gemaakt. Deze machines smelten voedselgeschikte kunststofkorrels en blazen daarvan in een volautomatische productielijn flessen. ‘Dit scheelt veel transportkosten ten opzichte van uitbesteding, waardoor wij een gunstige prijs-kwaliteitverhouding kunnen garanderen,’ zegt directeur Hans van Tilbeurgh.

Melk uit de regio

‘De melk is afkomstig van melkveehouderijen uit het hele land, maar voor het grootste deel uit de regio’, zegt hij. Van aanlevering, processing en afvullen tot expeditie zijn de processen volledig geautomatiseerd en hermetisch afgesloten. Het bedrijf beschikt over twee melklosplaatsen voor tankwagens. Per uur kan hier zo’n 200.000 liter melk worden gelost. De melk wordt na controle op kleur, geur en smaak gepasteuriseerd. Hierbij wordt de melk eerst verhit en vervolgens snel afgekoeld, waardoor het product langer houdbaar blijft.

‘Ieder product (melk vla of yoghurt) doorloopt een specifiek traject’, zegt van Tilbeurgh. Hij staat tussen verschillende productielijnen, waarbij zo’n 12.000 tot 30.000 pakken of flessen per uur over de lopende band razen. Alles wordt met uiterste precisie uitgevoerd. Uiteindelijk worden de zuivelproducten in dozen en zogenaamde roll in containers verpakt voor gekoeld transport.