Meta Jacobs: ‘Mantelzorgers hebben vooral begrip nodig’

0
2126
Foto: Wierd Massink

In de serie “Kopstukken” brengen we interessante, bekende, minder bekende, opmerkelijke Lelystedelingen onder de aandacht. Deze aflevering….

Wie: Meta Jacobs

Wat: oud-wethouder

Wanneer Meta Jacobs (61) eenmaal over haar liefde voor Lelystad begint te praten…. Is ze niet meer te stoppen. Theater Agora, de tennisvereniging, haar werk als trouwambtenaar, het appartement aan het Ravelijn met uitzicht over de stad passeren de revue.

De oud-wethouder bruist van de energie. Een van de onderwerpen waar ze zich tijdens de vorige collegeperiode mee bezig hield was de mantelzorgnota. ‘Mantelzorgers hebben vooral begrip nodig voor wat er van hen gevraagd wordt’, zegt ze.

Ze weet als geen ander hoe het is om mantelzorger te zijn. ‘Mijn vader begon al heel vroeg te dementeren. Vanaf mijn tiende jaar zorgde ik ervoor dat er iedere dag gekookt werd. Het dementieproces ging heel geleidelijk. Het was zwaar, maar je had geen keuze.’

Haar jeugd heeft haar gevormd tot wie ze nu is. ‘Ik ben snel geneigd dingen op te pakken, puin te ruimen en samen te werken. Uitgaan van je eigen kracht vind ik belangrijk. Als ik als kind een andere slaapkamer wilde, gaf mijn moeder (die ervoor zorgde dat er brood op de plank kwam) mij twee rollen behang. Het is gewoon een kwestie van doen!’

Meta Jacobs verhuisde met haar man Rob in 1975 vanuit Amsterdam naar Lelystad. Dit deden ze dankzij een makelaar, die het jonge echtpaar na hun bezoek aan Almere wees op de plezierige woonomgeving in Lelystad.

Wat de toekomst Meta zal brengen staat nog niet vast. Naast het feit dat ze lid van de Raad van Toezicht van City Marketing Lelystad en vertrouwenspersoon van VVD Flevoland is, heeft ze momenteel verschillende sollicitaties lopen. ‘Ik wil naast besturen, ook lekker met mijn voetjes in de klei staan’, besluit ze met een glimlach.

DELEN
Vorig artikelZoooo lief!
Volgend artikelDancetour