Van pijnstillers tot verband en jerrycans

0
1811
Foto: Imres

Werknemers van Imres zijn druk bezig met het vullen van kartonnen dozen met infuusvloeistof. Verderop staan honderden dozen klaar met pijnstillers, verband, naalden, antibiotica, dehydratatiepoeders en opvouwbare jerrycans. ‘DRUGS’ staat er met grote letters op de pakketten van soms wel tientallen kilo’s zwaar.

Het Lelystadse bedrijf Imres is wat betreft het maken en verzenden van medische noodhulppakketten de spin in het web voor vele internationale hulporganisaties. Op dit moment worden tientallen pakketten verstuurd naar de Filipijnen, waar de Tyfoon Haiyan vrijdag een grote ravage aanrichtte.

Medische zorg

‘Met de pakketten die hier staan, kunnen ongeveer 300.000 mensen worden voorzien van medische zorg’, vertelt Erwin van Boven van Imres. Hij loopt door de hal. Er zijn extra mensen aangetrokken om de laatste pakketten te vullen.

‘Op dit moment is in het rampgebied veel vraag naar water, voedsel en een veilig onderkomen (shelter). Een vierde eerste levensbehoefte is gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan ziektebestrijding, het behandelen van mensen met botbreuken, wonden en huidinfecties en mentale gezondheidszorg’, legt hij uit.

Imres richt zich voornamelijk op het bieden van betaalbare medische producten aan Derde Wereldlanden. Daarnaast is er het hele jaar door een grote voorraad medische goederen beschikbaar voor eventuele rampen.‘Zondag werden we als eerste gebeld door de Belgische overheid. De zes pallets met medische hulpgoederen zijn inmiddels in de Filipijnen gearriveerd’, zegt Van Boven. Vandaag en morgen worden er noodhulppakketten verstuurd voor onder andere het Rode Kruis en onderdelen van de Verenigde Naties.

Inventarisatie

De wereld gezondheidsorganisatie heeft bepaald welke goederen in de pakketten komen. Daarmee kan 90 procent van de meest voorkomende ziektes worden aangepakt en wordt verspreiding (van bijvoorbeeld cholera) voorkomen. ‘Na het uitdelen van de noodhulppakketten, inventariseren wij bij hulpverleningsorganisaties of er behoefte is aan specifieke medicijnen of hulpmiddelen.’

‘De dozen zijn modulair opgebouwd en hebben allemaal een eigen kleur, zodat de hulpverleners snel kunnen zien wat zij nodig hebben’, vertelt hij. De medicijnen worden geïmporteerd vanuit Azië. ‘De kwaliteit is hetzelfde als de producten die wij in Westerse landen gebruiken, alleen de prijs is veel lager.’

‘Het leveren van noodhulppakketten is een klein onderdeel van wat wij doen’, benadrukt hij. ‘Wij leveren voornamelijk medische producten in conflictgebieden, zoals Syrië, Congo, Angola, Zuid Sudan en dragen bij aan de bestrijding van tropische ziekten in bijvoorbeeld zuidoost Azië en Zuid Amerika. Ook in Haïti leveren wij nog steeds medische pakketten.’