Straataanduiding in Lelystad

0
8022
Foto: Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad

Is de straataanduiding  bijzonder in Lelystad? Ja. Normaal bestaat een adres uit een straatnaam en een huisnummer. In een aantal wijken in Lelystad bestaat een adres uit een wijk, straatnummer en huisnummer. Bijvoorbeeld Karveel 23-45. Karveel de wijk, 23 de straat en 45 het huisnummer.

Is Lelystad de enige stad met zulke huisnummers? Nee, dat niet. Ook in een aantal Gelderse steden heb je een soortgelijke straataanduiding:  Wijchen (De Blauwe Hof),  Zevenaar (Zonegge) en  Nijmegen (stadsdelen Lindenholt en Dukenburg). Maar de rest van Nederland heeft gewoon een straatnaam.

Je hebt dit niet in alle wijken toch? Nee, in de hele oude wijken (bijvoorbeeld Atolwijk) en de nieuwe wijken (bijvoorbeeld Waterwijk of Landstrekenwijk) heb je gewoon straatnamen met nummers. Alle wijken die in Lelystad gebouwd zijn tussen halverwege jaren 70 en halverwege jaren 80 hebben een straataanduiding per wijk. Dit was de tijd dat Lelystad groeide met ruim 10.000 inwoners in 1974 naar meer dan 55.000 inwoners in 1985. Dus de meeste Lelystedelingen wonen in een wijk met straatnummers in plaats van straatnamen.

Waarom is eigenlijk voor gekozen? Het systeem legt de nadruk op de wijk in plaats van de straat, wat de cohesie tussen bewoners zou bevorderen. Of dat inderdaad zo is, wordt betwijfeld.

Hoe worden straatnamen in Lelystad bepaald? Nieuwe straatnamen worden door  het College van Burgemeester&Wethouders vastgesteld.

Wil je weten waar de naam van jouw straat vandaan komt? Alle straatnamen van Lelystad in een  boekje gezet. Je kan zien wat je straatnaam betekent en wanneer en door wie de naam is vastgesteld…

Met enige regelmaat zoekt onslelystad een vraag uit over de stad. Heb je ook een vraag die je beantwoord wilt hebben mail dan  HYPERLINK “mailto:info@onslelystad.nl” info@onslelystad.nl. Misschien wordt jouw vraag dan binnenkort beantwoord!