Trots op de Batavia

0
1853
Foto: Natasja Bijl

Een schalks getrompet waarna een kanon wordt afgevuurd- Zomaar een zonnige zaterdag op de Batavia werf. De sfeer is goed, een tikje uitgelaten zelfs. De medewerkers van de Batavia vertellen vol enthousiasme over de opnames voor de film Michiel de Ruyter die hier de afgelopen weken hebben plaatsgevonden. Het schip moest er zelfs even voor op “volle zee” !

De Batavia spreekt tot ieders verbeelding. Wie zelf een kijkje neemt in de kombuis, op het galjoen of op het koe- dek zal zich al snel in de Gouden Eeuw wanen. In geuren en kleuren beschrijft de gids dan ook het leven van de bemanning en de regels die men op het schip hanteerde. Het klinkt als een groot en gevaarlijk avontuur! Na de rondleiding neem ik nog een kijkje op de werf waar ik van alles te weten kom over muiterij, kielhalen en de vakkundigheid waarmee de Batavia gebouwd is. Opeens is het me ook duidelijk waar uitdrukkingen als: het loopt de spuigaten uit, de kolder in je kop hebben en met je kloten voor het blok, vandaan komen. En daar kan ik als taalliefhebber natuurlijk alleen maar van smullen!

De film Michiel de Ruyter zal in 2015  in de bioscopen te zien zijn. Voor iedereen die niet zo lang wil wachten is een bezoek aan de werf, waar je o.a. de smederij, zeilmakerij en touwslagerij, kan bezichtigen, zeker de moeite waard!

Op 30 augustus kunnen de allerjongsten hun hart ophalen op  Piratendag.

De Batavia met al zijn vrijwilligers. Een stukje Lelystad om enorm trots op te zijn!