Tussen de vliegtuigen

0
1698

Heeft Lelystad er een nieuwe concertzaal bij? Of was het optreden van De Staat in de Aviodrome een eenmalige gebeurtenis? Waarschijnlijk blijft het bij die ene keer, vrijdag 30 januari. Ach, misschien maar beter ook. Dat maakt het des te meer bijzonder. Mensen die erbij waren, kunnen later zeggen: ‘De Staat? Die heb ik nog eens in de Aviodrome gezien. Ja, echt. Tussen de vliegtuigen.’

De Staat – hoekig, swingend, naar eigen zeggen smerig, maar bovenal eigenzinnig – wilde na drie albums eens iets anders doen. Het werd een EP met verbasterde versies van eerder verschenen nummers: Vinticious Versions. Bij deze bijzondere plaat hoort een bijzonder toertje, moet het vijftal hebben gedacht. Eind vorig jaar kondigde de band een aantal optredens aan op ongebruikelijke locaties. De Zwitsal fabriek in Apeldoorn en de Cultuurwerf in Vlissingen, bijvoorbeeld. Ook Flevoland stond op het lijstje: de museumzaal van het luchtvaartthemapark in Lelystad – in samenwerking met poppodium Underground.

Hoe zag dat eruit? De band plaatste vrijdagmiddag, enkele uren voor het concert, een foto op twitter en instagram. Te zien was een podium pal voor de legendarische Connie, een pronkstuk van de vliegtuigcollectie. Mooi. En zo was het ook in het echt, bleek enkele uren later. Met de subtiel verlichte Connie als decor en omringd door andere vliegtuigen, stond de band op een prachtige plek. Maar het ging natuurlijk om de muziek – en die klonk goed. In zo’n grote ruimte kan het geluid makkelijk rondzingen, maar dat gebeurde niet. De Staat ‘stond’ als een huis (sorry). Geen makkelijke meezingers, wel swingend. De band had het overduidelijk naar de zin in de Aviodrome. Zanger/gitarist Torre Florim vertelde tussen twee nummers door dat de band die middag een rondleiding had gekregen door ene Piet. ‘Topgozer’.

Ook leuk: na afloop bleven veel mensen hangen. Inclusief de bandleden. Tijdens het concert werden overigens filmopnamen gemaakt. Mogelijk is straks op dvd terug te zien hoe dat was, een rockconcert in de Aviodrome.