Veel gekozen Lelystadse babynamen

0
2510
Foto: Emil Kwaaitaal

Wat zijn de meest gekozen babynamen?

De Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut registreert alle voornamen en maakt op basis daarvan populariteitslijsten per stad en per regio dat terug gaat tot het jaar 1880. Na een klein onderzoekje wordt duidelijk dat tussen het jaar 2000en 2013 de populairste jongensnamen in Lelystad zijn: Thomas, Jesse, Jan, Sem en Lars. De meisjes werden vaak Lisa, Sanne, Iris, Lotte en Anna genoemd. De minst populaire babynamen zijn dan Simon en Kyra. Dertig jaar geleden was dat heel anders. Toen werden jongens nog vaak Patrick, Michael, Jeroen, Jeffrey en Dennis genoemd. Meisjes kregen de namen Samantha, Linda, Chantal, Kim en Wendy.

De baby op de foto is Mees Kwaaitaal, geboren op op 12 maart 2014, die naam staat met 21 keer gegeven op plaats 83 in 2013.

Als we verder kijken naar de provincie Flevoland krijgen in Urk tussen het jaar 2000 en 2013 nog opvallend veel baby’s ouderwetse voornamen. Stipt op één staat de voornaam Jan gevolgd door Klaas, Jacob en Albert. De eerste vijf meisjesnamen eindigen allemaal op –je zoals Marretje, Jannetje en Grietje. Van gemeente Dronten zijn geen populariteitslijsten bekend omdat het geboorteaantal te laag is. In Almere zijn topnamen geregistreerd tussen 2010 en 2013 en zie je veel internationale voornamen voorbijkomen. Denk aan Jayden, Liam en Ryan voor de jongens en Yara, Quinty en Jaylin voor de meisjes.

Meertens Instituut

Het Meertens Instituut doet onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur. Binnen dit onderzoek worden vier onderzoeksgebieden onderscheiden: orale cultuur (liederen en volksverhalen), tradities en rituelen, syntactische variatie (taal) en fonologische variatie (klankniveau). Het Meertens Instituut heeft een lange traditie in het documenteren en onderzoeken van taal en ritueel in het alledaagse leven. Momenteel is wetenschappelijk onderzoek de hoofdactiviteit van het Meertens Instituut.