Verlegen Viggo schittert op podium

0
2675
Foto: Wierd Massink

De 9-jarige Viggo Neijs wil later ‘iets met toneel’ doen. De eerste stap naar en succesvolle carrière heeft hij inmiddels gezet. Sinds dit najaar schittert hij als ‘small boy’ in de musical Billy Elliot. ‘Ik heb een grappige rol’, zegt de jonge Lelystedeling.

De musical Billy Elliot, gebaseerd op de wereldberoemde film, vertelt het verhaal van een 11-jarige zoon uit een arbeidersgezin ten tijde van de mijnstakingen in Engeland (1984-1985). Billy zit op boksen maar belandt toevallig in een balletles. Tot zijn eigen verbazing blijkt hij hiervoor talent te hebben. Tegen de wil van zijn vader in gaat hij, onder begeleiding van zijn fanatieke balletdocente, steeds harder trainen. Uiteindelijk mag hij auditie doen voor de Royal Ballet School in Londen.

De verlegen scholier bestempelt Billy Elliot als een stoere musical. ‘Er zit veel humor in en af en toe wordt er gescholden. Zo mag ik heel hard ‘paardenlul’ tegen de boksleraar zeggen.

Acteren zit hem in het bloed. Als 2-jarige speelde hij al scenes van Dirk Scheele en Bassie en Adriaan tot in de detail na en toen hij ouder werd bouwde hij decors van Lego. Nadat hij zijn zwemdiploma’s had gehaald mocht hij op toneelles bij JTL. Daar leert hij de fijne kneepjes van het acteervak en speelt hij mee in voorstellingen.

Viggo laat een foto van de cast van Blly Elliot zien. Hij zit op de nek van ‘Big Davy’. De jonge acteur glimlacht trots. ‘Waarom mensen de musical zouden moeten zien? Omdat het gewoon leuk is’, zegt hij zachtjes.