Vogelvrouwtje: ‘Eerst de dieren, dan ik zelf’

0
3204
Foto: Wierd Massink

In de serie “Kopstukken” brengen we interessante, bekende, minder bekende, opmerkelijke Lelystedelingen onder de aandacht. Deze aflevering….

Wie: Ellen Majoor

Wat: Het vogelvrouwtje

‘Ik ben en blijf het vogelvrouwtje.’ Ellen Majoor (83 jaar) heeft één grote passie: vogels verzorgen. Door haar passie is ze inmiddels de bekendste inwoner van Lelystad-Haven geworden.

Waar komt die passie voor dieren vandaan? ‘Als jong meisje was ik veel ziek en lag ik vaak op een stoel in de tuin. Dan keek ik naar de vogels, zwanen en eenden. Ik heb altijd al liefde gevoelt voor dieren,’ vertelt ze. ‘Eerst de dieren, dan ik zelf,’ roept ze telkens weer. Een aantal jaar geleden gaf Uitgeverij Lady het boek In Vogelvlucht uit waarin het leven en werk van Majoor beschreven wordt.

Van de gemeente krijgt Majoor een open plek aan het Bovenwater toegewezen waar ze de vogels mag voeren. Met een bezem die ze gebruikt als wandelstok, schuifelt ze drie tot vier keer per dag met een grote boodschappentas vol voer naar de hongerige duiven, eenden en meerkoeten toe. Het voermengsel bestaat uit mais, rijst en vogelzaad. In haar hand houdt ze een aantal boterhammen. ‘De ganzen en meeuwen komen niet. Die willen liever brood.’ Per week strooit het vogelvrouwtje ruim 40 kilo voer uit. Dat betaalt ze allemaal zelf. Het dagelijks bijvoeren en verzorgen van gewonde vogeltjes kost veel geld. ‘Sommige mensen hangen daarom een tas met eten aan de deur.’

Het vogelvrouwtje is dagelijks bij de dieren te vinden. Of het nou regent of sneeuwt, het maakt haar niet uit. Behalve als het onweert. ‘Een aantal jaar geleden ging ik naar buiten terwijl het onweerde en sloeg de bliksem vlak naast me in. Dat vond ik zo eng dat ik nu eerst wacht tot de bui voorbij is.’ Majoor is ondanks ze slecht ter been is niet van plan te stoppen. ‘Ik ben stapel gek op dieren. En wie neemt mijn werk anders over?!’