Geen olie op de pindakaas dankzij AxFlow

0
2841
Foto: Wierd Massink

AxFlow produceert machines die zorgen voor de filtratie van een koud Heinekenbiertje, dankzij het Lelystadse bedrijf bestaat de tandpasta van Aquafresh uit drie kleuren die niet in elkaar overlopen en blijft er geen laagje olie op de Calvé pindakaas staan.

AxFlow engineert en verkoopt pompen, warmtewisselaars, roerwerken, versnijders en filters. Hun kracht is met een frisse blik naar de verschillende processen binnen de industrie te kijken. ‘We kijken naar de effectiviteit van het grote geheel’, zegt algemeen directeur Joep Verhagen enthousiast.

Pindakaas

Het bedrijf levert oplossingen voor onder andere de voedingsindustrie, (afval)waterzuiveringen en olie- en gasindustrie. De industrie komt met vragen en AxFlow doet onderzoek naar de mogelijkheden. ‘Wij kregen bijvoorbeeld de vraag of wij ervoor konden zorgen dat na bereiding van pindakaas geen laagje olie op het mengsel in de pot achterblijft. Wij hebben machines ontwikkeld die de warme pindakaas terugkoelt naar 27 graden. Door slim om te gaan met het kristalisatieproces vonden we de oplossing’, zegt Anton Bentum, commercieel manager van AxFlow Systems.

Door een machine te maken waarmee op het allerlaatste moment (kleur)stoffen geïnjecteerd kunnen worden, is het mogelijk een tandpasta van drie aparte kleuren te maken. ‘Ook maken we ketels met pompen, waarin bijvoorbeeld Rinze appelstroop wordt gemaakt. We maken hierbij gebruik van vacuüm kookketels, waardoor er met veel minder energie ingekookt kan worden. Wanneer er voor de verwarming een dubbele wand gebruikt wordt is er eveneens een schrapend roerwerk ingebouwd opdat de stroop niet tegen de wand blijft plakken.’