Wie was Herman Bekius?

0
2403
Bron: Flevolands Geheugen

Herman Bekius was de eerste huisarts en Leraar van Lelystad. Het is precies zestig jaar geleden dat hij een eerste voet aan wal van het werkeiland Lelystad zette.

Hoe kwam hij in Lelystad terecht? Hij werd als dienstweigeraar ter werk gesteld op Perceel P, zoals Lelystad toen werd genoemd. Zijn huis bestond uit een klein kamertje met drie rieten stoelen en een ronde rieten tafel. Hij keek uit op de dijk, waarop een enkele grasspriet te ontdekken was.

Had hij het als arts niet erg druk? Zoveel mensen woonden ook nog niet op het eiland. Hij vulde zijn tijd met het opzetten van een kaartsysteem, het bepalen van de bloedgroep van de volwassen semipermanente bewoners, het begeleiden van bevallingen en het geven van onderwijs aan twee leerplichtige kinderen op het eiland.

Isolatie

Hij speelde een hele belangrijke rol tijdens de periode waarin het werkeiland wekenlang geïsoleerd was. Het IJsselmeer was dichtgevroren. Schepen konden het eiland niet meer bereiken. Dokter Bekius was degene die contact onderhield met de minister en ervoor zorgde dat bommenwerpers en helikopters vers fruit en post dropten.

In de ziekenhuisschool leerden kinderen schrijven. Ze kregen niet les in woordjes als roos, vuur, pim of aap, noot, mies… nee, echte toegepaste praktijk; De staart van de aap doet zeer. De aap moet met de staart in de soda. De staart is nat.

In 1954 werd de eerste (openbare) lagere school op het eiland. Tijmen van Voorst werd aangesteld als leraar en begon met zeven leerlingen, verdeeld over vier klassen. Herman Bekius kon weer doen waarvoor hij geleerd had; zorgen voor een goede gezondheidszorg op het eiland.

Naar Dronten

Hij verhuisde later naar Dronten, waar hij in 1964 het eerste gezondheidscentrum van Nederland opende. In een interview in 1995 vertelt Bekius dat men zich niet alleen richtte op de lichamelijke maar ook op de mentale gesteldheid van de patiënten. In die tijd hadden veel mensen heimwee naar het oude land.

Herman Bekius overleed op 1 februari 1999 in Dronten.

Nog meer hierover lezen? Dat kan op de site van Flevolands Geheugen